Sivut

Blogin uusi teemalaulu: Lord of the Lost - noituLOVEr (= Love Revolution!), lyriikkavideo


Sananen Markolta

Sinä konservatiivinen kristitty, joka ehkä eksyit tänne, ennen
kuin edes harkitset arvostella, harkitse seuraavaa: Voitto Viron mietteitä uskosta!

Kuten
Gandhi sanoi: "Pidän Kristuksestanne. En pidä kristityistänne. He ovat niin erilaisia kuin Kristuksenne."

- Rakas Jeesus, varjele minua seuraajiltasi!

"Kristityt: aina kun sanotte, 'minä puhun vain totuuden rakkaudessa', mitä ihmiset oikeasti kuulevat on: 'Minä olen mulkku.' Joten lakatkaa sanomasta niin. Paitsi jos olette. Siinä tapauksessa jatkakaa... kai." - John Shore

Suvaitsevaisuus on minulle itseisarvo, mutta suvaitsemattomuuden suvaitseminen on älytön vaatimus; minä en ole tekemisissä negatiivisten ihmisten ja suuntausten kanssa! (Katso alla "Suvaitsevaisuusparadoksi"!) En hyväksy ainuttakaan lahkoa, joka ei hyväksy minua, ehdoitta.
Tämä blogi ei ole pyhimyksiä eikä lampaita varten.

Olen pahoillani jos asenteeni tuntuu kärkevältä, mutta minä olen jo kauan sitten saanut tarpeekseni vastustajiemme argumenteista, enkä koe kutsumuksenani yrittää "ymmärtää" tai "keskustella"; heille minulla ei ole mitään sanottavaa.

Niin maailmankatsomukseni kuin ennen kaikkea elämäni ja elämän asenteeni on kokenut valtavia mullistuksia 2015 vuoden lopusta alkaen, josta voit lukea blogissani Resurget Sol Fugiens: Minun tieni.
Tämä blogi alkoi puhtaasti kristilliseltä pohjalta, ja useimmat kirjoitukset käsittelevätkin kristinuskoa: kaikki mahdolliset kysymykset sen pohjalta on varmasti käsitelty!
Sitten hylkäsin ensin kristinuskon vakaumuksenani ja laajensin kirjoitusten näkökulmaa - myönnän, että tarkoituksella myös hiukan provokatiiviseen suuntaan;
nyt olen kääntynyt buddhalaisuuteen, eikä kristinusko enää kiinnosta minua millään muotoa. Se ei tietenkään tee tyhjäksi tekemääni työtä, jos se voi olla avuksi jollekin.
Sitä paitsi puolisoni kanssa käymme joka tapauksessa Sateenkaarimessuissa, ei se ole pois suljettua. Nykyään on vaikeaa keksiä uutta sisältöä tähän blogiin, jonka aihe on niin spesifinen.

Yhteydenotot kommentoimalla mitä tahansa kirjoitusta tässä blogissa: henkilökohtaisia viestejä en tietenkään julkaise. Muista e-mail osoitteesi, jotta voin vastata jos niin haluat! Ja luonnollisesti ainoastaan asiallisia ja ystävällisiä viestejä, kuten kuka tahansa ajatteleva ihminen ymmärtää!

26.7.06

PASTORI TESSIE MANDEVILLE: RAAMATTU TULEE "ULOS"

22.10.2003, Cathedral of Hope

Ei ole kirjaa jota rakastan enemmän tai joka on muokannut elämääni dramaattisemmin kuin Raamattu. Tämä on luultavasti totta monille meistä. Raamatun tarinat ovat täyttäneet monet päivistäni ja todellakin, ne ovat osa sieluani. Olen tullut ymmärtämään, että Raamattu voi vapauttaa meidät, mutta on aikoja jolloin meidän täytyy vapauttaa Raamattu.
Viime viikolla vietimme "kansallista ulostulo-päivää" homoille ympäri maailman ja rohkaisimme ihmisiä tulemaan ulos kaapista. Saarnasin kuinka Raamatun tarvitsee tulla ulos! Kun ajattelet asiaa, Raamatussa on monia ulostulotarinoita. Itseasiassa alussa Jumala tuli ulos taivaitten, maan, ja koko luomakunnan kautta. Israelin lapset tulivat ulos Egyptin orjuudesta ja luvattuun maahan. Jumala tuli ulos lakien ja käskyjen kaapista ja tuli lihaksi, Jeesuksen persoonassa. Jeesus tuli ulos ja julisti, että Jumala rakasti kaikkia. Lasarus tuli ulos haudasta ja vastaanotti uuden elämän. Jeesus tuli ulos haudastaan pääsiäisaamuna. Jumala ei pidä haudoista. Jumala ei pidä haudoista joita me rakennamme itsellemme, eikä Jumala pidä haudoista, joita toiset rakentavat meille, joten Jumala kutsuu meidät ulos niistä, koska Jumala ei pidä mistään mikä pidättää meitä olemasta sitä jota meidät on luotu olemaan.
Raamatussa on monia ulostulotarinoita, ja kuitenkin juuri tätä Raamattua on käytetty sitomaan ihmisiä vuosisatoja - eikä vain homoja. Mielestäni homot ovat ainoastaan raamatullisen hyväksikäytön tuoreimpia uhreja, mutta juutalaiset ovat olleet torjunnan, kidutuksen ja kuoleman uhreja pitkän aikaa johtuen Uudesta Testamentista. Alkuperäisten amerikkalaisten, afrikkalaisten, latinalais-amerikkalaisten ja Tyynenmeren saarelaisten maat ja kulttuurit riistettiin pois Raamattua käyttävien ihmisten toimesta. Kristityt, jotka uskoivat Raamatun oikeuttavan toisen ihmisen omistamisen kauhistuksen, pitivät afrikkalais-amerikkalaisia orjuudessa; ja ihmiset jotka ovat siteeranneet Raamatun kohtia oikeuttaakseen sortonsa, ovat hyväksikäyttäneet naisia ja lapsia sukupolvien ajan.
On aika Raamatun tulla ulos haudoista, jotka ovat pidätelleet sitä vuosisatoja. Esimerkiksi hauta josta Raamatun tarvitsee tulla ulos, on fundamentalismin hauta, joka perustuu Raamatun kirjaimelliseen tulkintaan. Jos ihmiset ainoastaan tulkitsevat Raamattua kirjaimellisesti, silloin se mitä he sanovat on, ettei Jumala kirjaimellisesti puhu enää. Kaanon, tämä Raamattu, koottiin yhteen neljännellä vuosisadalla. Se oli yli 1600 vuotta sitten. Tarkoitatko kertoa minulle ettei Jumala ole sen koomin puhunut? Minun Raamattuni ei sano niin. Jos Raamattu tulisi ulos fundamentalismin haudasta, ihmiset ympäri maailman ymmärtäisivät, että Jumala puhui heille, ja että Jumala puhuu yhä tänä päivänä, koska hebrealaiskirjeessä sanotaan että "Jumalan sana on elävä ja voimallinen."
Toinen hauta josta Raamatun tarvitsee tulla ulos, on epäoikeudenmukaisuuden hauta. Uskoakseni yksi yleisistä langoista, joka sitoo Raamatun yhteen, on sen opetus oikeudenmukaisuudesta. Itseasiassa uskon Jumalan vaativan oikeudenmukaisuutta yli kaiken. Miikan kirjassa ihmiset kysyvät tätä: "Mitä tuoden minä voisin käydä Herran eteen, kumartua korkeuden Jumalan eteen? Hän on ilmoittanut sinulle, ihminen, mikä hyvä on; ja mitä muuta Herra sinulta vaatii, kuin että teet sitä, mikä oikein on, rakastat laupeutta ja vaellat nöyrästi Jumalasi edessä?" Oikeus on Miikan ja kaikkien profeettojen käyttämä perussana kuvaamaan oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa, joiden heidän uskonsa mukaan pitäisi hallita kaikkia sosiaalisia suhteita. Ja kuten kaikki profeetat, Miika väittää että uskonnolliset rituaalit, palvontamme, rukouksemme, ovat merkityksettömiä ilman oikeuden tavoittelua kaikilla elämänalueilla.
Viimeinen hauta josta Raamatun tarvitsee tulla ulos, on ulkopuolelle sulkemisen hauta. Raamattua on käytetty uudelleen ja uudelleen sulkemaan ihmisiä pois kirkosta ja ehtoollispöydästä. Jesaja kertoo meille että Jumalan huone on "kaikkien kansojen rukoushuone" (Jes. 56:7) ja kuitenkin me usein suljemme ulkopuolelle perustuen rotuun, seksuaaliseen suuntautumiseen, etnisyyteen, luokkaan ja sukupuoleen. Jeesus eli maailmassa radikaalisti eri tavalla. Hän aterioi veronkerääjien, spitaalisten, naisten, prostituoitujen, eunukkien ja monien muiden ihmisten kanssa, jotka uskonnolliset johtajat yrittivät epätoivoisesti sulkea ulos. Raamatun tarvitsee tulla ulos ulkopuolelle sulkemisen haudasta ja sisään laskemisen maailmaan, maailmaan, missä kaikkia Jumalan luomia kunnioitetaan. Meidät kaikki on luotu Jumalan kuvaksi.
Kun me todella paneudumme siihen, Raamattu on fundamentalismin, epäoikeudenmukaisuuden ja ulkopuolelle sulkemisen haudassa, mutta se ei ole Raamatun vika. Se on meidän kaikkien vika, jotka käytämme Raamattua oikeuttaaksemme ja kootaksemme yhteen ennakkoluulomme. Se ei tapahdu ainoastaan homoille. Homot itsekin voivat käyttää Raamattua oikeuttaakseen etuoikeutemme perustuen sukupuoleen, rotuun tai talouteen.
Jeesus huusi kovalla äänellä, "Lasarus, tule ulos! Tule ulos ja elä. Tule ulos ja vaadi elämäsi - yltäkylläinen elämä, jonka olen antanut sinulle." Lasarus tuli ulos ja sitten Jeesus sanoi yhteisölle, "Päästäkää hänet ja antakaa hänen mennä." Samoin on tänään. Tänä päivänä Jumala kutsuu kovalla äänellä, "Tulkoo elävä, voimallinen Jumalan Sana ulos ja eläköön! Tule ulos ja anna elämä minun kansalleni - yltäkylläinen elämä." Tänä päivänä Raamattu tulee ulos. Nyt Jumala sanoo meille kaikille, "päästäkää se ja antakaa sen mennä. Päästäkää se ja antakaa sen kertoa meille Jumalasta, joka loi meidät kaikki jumalallisen kuvaksi, Kristuksesta, joka arvostaa jok'ikistä meistä äärettömästi, ja Pyhästä Hengestä, joka kutsuu meitä ihmisyytemme täyteyteen. Päästäkää se ja antakaa käyttää sen voimaa parantamaan, ei haavoittamaan. Päästäkää se ja antakaa käyttää sitä rauhan välikappaleena, eikä aseena. Päästäkää se ja antakaa sen mennä". Amen.

Ei kommentteja:


Magnus Enckellin alttaritaulu Tampereen Tuomiokirkossa: huomaa miespari käsi kädessä!
"Jos maailma vihaa teitä, muistakaa, että ennen teitä se on vihannut minua. Jos te kuuluisitte tähän maailmaan, se rakastaisi teitä, omiaan. Mutta te ette kuulu maailmaan, koska minä olen teidät siitä omikseni valinnut, ja siksi maailma vihaa teitä."
Joh. 15:18-19